WordPress 5.5 komt in augustus

De eerste beta van WordPress 5.5 is beschikbaar en kan worden getest. Deze opkomende update heeft veel nieuwe features en verbeteringen. Laten we ze even van dichterbij bekijken!

De eerste beta van WordPress 5.5 is beschikbaar en kan worden getest. Deze opkomende update heeft veel nieuwe features en verbeteringen. Laten we ze even van dichterbij bekijken!

Sinds WordPress 5.0, waarin de nieuwe blok-editor het levenslicht zag, heeft elke versie verbeteringen aangebracht aan dit onderdeel van WordPress. In 5.5 is dat niet anders.

Blok-editor

  • Vanaf WordPress 5.5 kan je in-line afbeeldingen bewerken. Je zal dus afbeeldingen kunnen croppen, roteren, inzoomen rechtstreeks in de editor. Super!
  • Blok-patronen komen er aan. Dit zijn voorgemaakte blokken waarmee je snel content kan ontwerpen en invullen.
  • Je gaat betere weergaves kunnen zien van hoe je content er op verschillende toestellen gaat uitzien. Zoals op een tablet of smartphone.
  • Betere drag-and-drop functionaliteit. Eindelijk! Deze functie zag tot nu weinig verbetering. Ook zal het gemakkelijker worden om het hoofdblok te selecteren.

Als je alle details wilt lezen van elke update van Gutenberg tussen WordPress 5.4 en 5.5, lees dan hier de release tags op GitHub: 7.5, 7.6, 7.7, 7.8, 7.9, 8.0, 8.1, 8.2, 8.3, and 8.4.

Nieuwe functies

XML sitemaps

WordPress zal standaard XML sitemaps aanmaken voor je content. XML sitemaps zijn belangrijk voor zoekmachines, waardoor ze gemakkelijk al je berichten en pagina’s kunnen vinden en indexeren.

Auto-updates voor plugins en thema’s (!)

Vanaf versie 5.5 zal het mogelijk zijn om plugins en thema’s automatisch te laten updaten. Jij zal kunnen instellen voor welke plugins en welke thema’s je dit wilt inschakelen. Dit is vooral een meerwaarde om de veiligheid van je site te garanderen.

Lazy-loading voor afbeeldingen.

De snelheid van je website is belangrijk. Niet alleen voor je site bezoeker, maar ook voor zoekmachines, je host en zelfs het milieu. Doordat webservers minder belast worden zal het datacenter waar jouw webserver staat minder elektriciteit verbruiken. Alleen maar voordelen dus.

De korte uitleg van lazy-loading is dat afbeeldingen slechts worden ingeladen wanneer jij als bezoeker specifiek aan het scrollen bent naar waar de afbeelding staat. Zo hoef je niet direct de volledige pagina en alle afbeeldingen te downloaden. Dit wordt de standaard voor elke afbeelding en zal de snelheid van elke site verbeteren.

Plugins en thema’s updaten via ZIP

Plugins en thema’s kunnen nu geüpdatet worden via een .ZIP bestand. Tot voor kort kon je geen plugin of thema uploaden als die al geïnstalleerd stond. Je zou altijd de fout ‘Doelmap bestaat al’ krijgen, zoals uitgelegd in een vorig bericht.

In WordPress 5.5 zal je het volgende scherm krijgen wanneer je dat doet:

In dit scherm krijg je dus een keuze. Je kan kiezen om niets te doen en terug te keren, of je kan ervoor kiezen dat je de bestaande versie overschrijft.

Conclusie

Dit zijn de grootste noemenswaardige vernieuwingen in WordPress 5.5, dat in augustus gelanceerd zal worden. Er zijn nu nog enkele beta rondes waarin ontwikkelaars en vrijwilligers de software kunnen uittesten.

Wil je nog meer lezen over de 5.5 release cycle, kijk dan zeker eens op de Make WordPress Core blog hier.

Een reactie achterlaten