We bundelen op deze pagina de antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent WordPress. Als het antwoord wat langer is, schrijven we er later zeker nog een volledig bericht over.
Heb je zelf toch nog een vraag die hier niet staat? Laat het mij dan zeker weten door een bericht te sturen.
Als je WordPress.com gebruikt, dan kan je hier meer informatie vinden. Indien je de WordPress.org software gebruikt, kan je op meerdere manieren je wachtwoord opnieuw instellen. De meest voor de hand liggende is via de login-pagina. Ga naar jouwdomein.be/wp-admin/ en klik op Wachtwoord vergeten.
Ja, dat kan! Daarvoor heb je wel software nodig om een webserver lokaal op je computer te draaien. De gemakkelijkste opties zijn Local by Flywheel (cross-platform), WAMP (Windows), MAMP (Mac) of LAMP (Linux). Lees zeker ook mijn blogpost hierover.
Goeie vraag. Ja, WordPress is gratis en wordt beschikbaar gemaakt onder de GPLv2 licentie. Je kan hier meer informatie vinden over die licentie. Je kan gratis gebruikmaken van de open source software. Alleen is elke plugin of thema die jij ontwikkelt ook onderhevig aan die licentie. Er zijn wel betaalde plugins en thema’s. Hier betaal je vooral voor het blijven ontwikkelen van de software en krijg je ook ondersteuning van de ontwikkelaar. Lees meer over het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org.
Het korte antwoord: ja! WordPress zelf is open source en dat is goed nieuws. Iedereen kan de code induiken en bijdragen aan het softwarepakket. Ik schrijf hier zeker nog een uitgebreid artikel over!
Dat kan op meerdere plekken. Officieel zijn er de WordPress Forums, hier is de Nederlandse versie. Daarnaast kan je ook terecht op Facebook zoals de Durf te vragen over WordPress Facebook groep, met meer dan 8500 gebruikers. Als alternatief zijn er natuurlijk veel WordPress freelancers en agencies zoals Sitefly, het bedrijf achter WPinfo.
Een plugin voegt functionaliteit toe aan je WordPress site, terwijl een thema het uiterlijk van je site verzorgt.
Pagina’s zijn er om ‘vaste’ content te hebben, bv. een contactpagina, een homepage, een portfolio pagina, … Berichten zijn minder statisch en dienen bv. voor berichten over je onderneming, nieuwsberichten, je dagboek, …
Nee, zeker niet! In 2003, toen het startte, lag de focus op bloggen. Met WordPress zoals het nu is kan je alle soorten websites maken. Webshops, ledensites, nieuwssites, … alles is mogelijk.