Meest gestelde vragen over WordPress

We bundelen op deze pagina de antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent WordPress. Als het antwoord wat langer is, schrijven we er later zeker nog een volledig bericht over. Heb je zelf toch nog vragen die hier niet staan? Laat het ons dan weten door ons een bericht te sturen.

Ik ben mijn WordPress wachtwoord kwijt. Wat nu?

Als je WordPress.com gebruikt, dan kan je hier meer informatie vinden. Indien je de WordPress.org software gebruikt, kan je op meerdere manieren je wachtwoord opnieuw instellen, de meest voor de hand liggende is via de login-pagina. Ga naar jouwdomein.be/wp-admin/ en dan klik je op Wachtwoord vergeten.

Kan ik WordPress op mijn computer installeren?

Ja, dat kan! Daarvoor heb je wel software nodig om een webserver lokaal op je computer te draaien. De gemakkelijkste opties zijn Local by Flywheel (cross-platform), WAMP (Windows), MAMP (Mac) of LAMP (Linux).

Is WordPress gratis?

Goeie vraag. Ja, WordPress is gratis en wordt beschikbaar gemaakt onder de GPLv2 licentie. Je kan hier meer informatie vinden over die licentie. Je kan gratis gebruik maken van de opensource software. Alleen is elke plugin of thema die jij er voor schrijft ook onderhevig aan die licentie. Er zijn wel betaalde plugins en thema’s. Hier betaal je vooral voor het blijven ontwikkelen van de software en krijg je ook ondersteuning van de ontwikkelaar.

Is WordPress veilig?

Het korte antwoord: ja. WordPress is opensource, iedereen kan dus de volledige code zien. Je denkt misschien dat dat slecht nieuws is, maar dat is het net niet. Iedereen kan bijdragen aan het project. We schrijven hier binnenkort nog een uitgebreid artikel over.

Waar kan ik WordPress ondersteuning krijgen?

Dat kan op meerdere plekken. Officieel zijn er de WordPress Forums, hier is de Nederlandse versie. Daarnaast kan je ook terecht op Facebook zoals de Durf te vragen over WordPress Facebook groep, met meer dan 8500 gebruikers. Als alternatief zijn er natuurlijk veel WordPress freelancers en bureau’s zoals Sitefly, het bedrijf achter WPinfo.

Wat is het verschil tussen een plugin en een thema?

Een plugin voegt functionaliteit toe aan je WordPress site, terwijl een thema het uiterlijk van je site verzorgt.

Wat is het verschil tussen een pagina en een bericht?

Pagina’s zijn er om ‘vaste’ content te hebben, bv. een contactpagina, een homepage, een portfolio pagina, … Berichten zijn minder statisch en dienen bv. voor berichten over je onderneming, nieuwsberichten, je dagboek, …

Is WordPress niet enkel voor blogs?

Nee, zeker niet. Ook al is het in 2003 daarmee gestart, met de huidige versies van WordPress kun je alle soorten websites maken. Webshops, ledensites, nieuwssite, … allemaal mogelijk.