WordPress lokaal op je pc installeren

Wil je zonder stress en op je eigen tempo met WordPress aan de slag? Dan kan het installeren van WordPress op je eigen computer een handige oplossing zijn. Zo ziet niemand wat je aan het doen bent.

Er zijn ook nog andere redenen waarom je lokaal aan de slag zou willen met WordPress. We noemen er even enkele op:

 • Als WordPress beginner kun je WordPress leren, zonder dat iemand je sites kan inkijken.
 • Je kan plugins of thema’s testen zonder het op je live site te installeren.
 • Je kan een kopie van je live site opzetten om bv. nieuwe updates uit te testen.
 • Je kan de nieuwste beta versie van WordPress uitproberen.

Het kan allemaal op je eigen computer zonder al te veel moeite. We geven je in deze blogpost de meest gebruikte tools om dit te doen.

Local by Flywheel

Interface van Local by Flywheel
Local by Flywheel interface

Vooraleer het opgekocht werd door Flywheel, heette dit programma Pressmatic. Die maakte er ‘Local by Flywheel’ van. Dit programma is het meest toegankelijke in onze lijst omdat je technisch gezien niets moet kennen van wat er allemaal geïnstalleerd of geconfigureerd moet worden.

Enkele interessante features:

 • Eén-muisklik-installatie van WordPress
 • SSL integratie ingebouwd
 • nginx/apache
 • Verschillende PHP versies.
 • Gemakkelijke demo-links die je kunt aanzetten als je de site even wil tonen aan iemand. (werkt via ngrok.io tunnels)
 • Mac / Windows versie

Sinds kort is er ook een Pro versie die vooral gericht is op klanten bij Flywheel, waarbij je heel snel je lokale site kunt migreren naar hun servers. Daarnaast komt er binnenkort ook een optie om te controleren of links werken en een optie om je afbeeldingen te optimaliseren.

Link: https://localwp.com/

DesktopServer (ServerPress)

desktopserver

ServerPress is ook al enkele jaren erg bekend onder WordPress gebruikers. Ze zijn iets meer gericht op de professionele markt. Ze hebben ook een betalende versie, maar de gratis versie kan ook behoorlijk wat:

 • Direct publiceren naar je live site
 • Integraties met Blueprints, Panic Coda en Dreamweaver Live
 • Mac / Windows versies

Er zijn wel enkele restricties op de gratis versie, die je niet hebt bij de andere tools in deze lijst. Je kan bv. maar 3 lokale sites opzetten in de gratis versie.

Link: https://serverpress.com/

MAMP

MAMP is een bekende naam die momenteel aan versie 5 toe is. Dit pakket is eigenlijk niet specifiek gebouwd om WordPress lokaal te gaan draaien, maar start eigenlijk gewoon een Apache server op in de achtergrond. Je moet zelf ook je database aanmaken met de juiste rechten vooraleer je aan de installatie van WordPress zelf kan beginnen.

Het feit dat je met MAMP alles manueel moet configureren maakt dat de leercurve hiervan hoger ligt. De software biedt:

 • Apache en nginx mogelijkheden
 • Verschillende PHP versies
 • Python en Perl ondersteuning
 • een eigen editor
 • Windows / Mac ondersteuning

MAMP Pro is de betalende versie van het pakket en heeft leuke extra’s. Zo is er de ‘MAMP Viewer Mobile’ om direct je website te zien zoals hij op een mobiele telefoon eruitziet. Wat je nu eigenlijk ook gewoon in je browser developer tools kan zien.

Mobile Viewer in MAMP Pro 4

Link: https://www.mamp.info/en

XAMPP

XAMPP staat voluit voor cross-platform, Apache, MySQL, PHP and Perl en heeft zowel installaties voor Windows, Mac én Linux.

XAMPP is volledig gratis en gericht op het lokaal draaien van een Apache omgeving. Een leuke toevoeging hierbij is de Bitnami modules. Deze modules kun je van hun website downloaden en zijn volwaardige pakketten om bijv. WordPress, Joomla, Drupal en veel meer te gaan installeren via XAMPP. Bekijk hier de beschikbare addons.

Link: https://www.apachefriends.org/

Alternatieven

WampServer past ook in het rijtje bij XAMPP en MAMP maar is enkel beschikbaar op Windows.

VVV of Varying Vagrant Vagrants is een op Vagrant gebaseerde oplossing voor WordPress. Het is ooit begonnen als een project bij het bedrijf 10up, maar intussen is het een community project op GitHub. Dit is voor programmeurs een leuk speeltje.

Ampps is nog een alternatief en komt van de makers van Softaculous. Als je deze software installeert kan je niet enkel snel WordPress lokaal opzetten, maar ook alle andere software die Softaculous ondersteunt.

Conclusie

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om WordPress lokaal te installeren. Aan jou om te beslissen welke oplossing voor jou het beste past. Local by Flywheel is in onze optiek wel de meest gebruiksvriendelijke oplossing, waar je technisch niets zelf hoeft te regelen.

Hebben we nog een tool vergeten of heb je vragen? Laat het ons dan zeker weten in de reacties.

Een reactie achterlaten