WordPress begrippen

WordPress zelf, en alles in het ecosysteem, is bijzonder groot. Deze begrippenlijst is er specifiek om je alle technische termen, onderdelen, functies, begrippen te leren kennen. Deze lijst wordt steeds groter.

Heb je toch nog een vraag of begrip die je in onze lijst zou willen zien, aarzel niet en neem contact op.

Lijst

Akismet

Eén van de twee standaard plugins die meegeleverd worden bij WordPress. Akismet is een antispam plugin en zou dus spam moeten tegenhouden op je site. Let wel even op, want voor zakelijke websites heb je een betaald pakket nodig. Akismet is dus enkel gratis te gebruiken op persoonlijke websites.

Automattic

Het bedrijf opgericht door Matt Mullenweg, de co-founder van WordPress. Automattic heeft een hoop verschillende bekende plugins in hun arsenaal. Denk maar aan Jetpack, WooCommerce, Gravatar, Thumblr, Akismet, VaultPress, Simplenote, …

Berichten

Eén van de twee standaard berichttypes in WordPress. Berichten zijn er voor wisselende communicatie. Denk hierbij aan nieuwsberichten, het schrijven van een blog, product-updates, aankondigingen enzovoort.

Berichten hebben standaard ook Categorieën en Tags. Een bericht kan meerdere categorieën toegekend krijgen en ook meerdere tags krijgen, maar let hier mee op (lees: archiefpagina’s.)

Blog

Een blog is waar het allemaal mee begon voor WordPress in 2003. Een blog is niets meer dan een omgekeerd chronologische lijst van berichten op een site. Dat was de kern van WordPress toen het begonnen is, als blogplatform. Bijna 20 jaar later, staat het platform verder dan welk ander platform en zijn er op vlak van mogelijkheden geen grenzen meer.

Dashboard

Het eerste scherm die je te zien krijgt als je inlogt op je WordPress site. Afhankelijk van welke rol je gebruikersaccount heeft, zie je links in het menu de verschillende opties, zoals Pagina’s, Berichten, Weergave, Plugins, Instellingen, enz.

Hosting

Hosting (of webhosting) is de dienst waarbij ruimte op een server wordt verhuurd om er data of websites op plaatsen.

Jetpack

Jetpack kun je het best vergelijken met een Zwitsers zakmes in een plugin verpakking. Jetpack heeft intussen meer dan 30 verschillende functies allemaal in één plugin. Dat gaat van het maken van backups tot beveiliging, delen van je content op sociale media, optimalisatie voor je afbeeldingen, enz.

Matt Mullenweg

De co-founder van WordPress. Samen met Mike Little heeft hij in 2003 WordPress gestart. WordPress stamt af van het toenmalige B2/Cafelog project maar heeft zich razendsnel ontpopt tot het meest gebruikte CMS.

Pagina’s

Pagina’s is één van de twee standaard berichttypes in WordPress. Ze zijn bedoeld om vaste informatie te bevatten, zoals een contactpagina, een homepagina, een shop pagina enzovoort. Pagina’s zijn hiërarchisch, je kunt dus structuur aanbrengen in je pagina’s.

Plugin

Een plugin binnen WordPress zorgt voor extra functionaliteit binnen je WordPress site. Dat kan gaan tot extra blokken in de Gutenberg editor, een SEO plugin zoals Yoast SEO, een beveiligingsplugin zoals WordFence of een webshop zoals WooCommerce.

Server

Een server kun je het best vergelijken met een krachtige computer die in een datacenter staat. Op die server draait alle nodige software voor het beschikbaar maken van jouw websites.

Thema

Een thema binnen WordPress staat in voor het uiterlijk van de voorkant van je website, zoals bezoekers die zien. Je thema bepaalt de kleuren, de marges, lettertypes en veel meer van je site.

WooCommerce

WooCommerce is een WordPress plugin om webshop-functionaliteit toe te voegen aan je website. De plugin was oospronkelijk van het WooThemes-team, maar werd opgekocht door Automattic, het bedrijf achter WordPress.com.

WordPress

WordPress is het meest gebruikte content management systeem om websites mee te bouwen. Het is gratis, open-source en gebruiksvriendelijk. Iedereen kan er mee aan de slag om zijn blog, website, webshop, ledenwebsite of nog iets anders mee te bouwen.

Yoast

Yoast is een bedrijf uit Wijchen, Nederland die zich voornamelijk focust op WordPress SEO plugins met Yoast SEO als meest bekende. Er zijn ook premium add-ons. Het bedrijf is een vaste waarde in de WordPress community en een groot deel van hun team draagt bij aan het project en de community.

WPinfo nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste berichten en WordPress weetjes.

We sturen nooit spam en je gegevens worden nooit gedeeld. Je kunt je op ieder moment uitschrijven.