‘Doelmap bestaat al’ bij het installeren van een WordPress plugin/thema oplossen

Ooit al eens de ‘Doelmap bestaat al.’ foutmelding gekregen bij het opnieuw installeren van een WordPress plugin of thema?

Het probleem

Ooit al eens de ‘Doelmap bestaat al’ foutmelding gekregen bij het opnieuw installeren van een WordPress plugin of thema?

Deze foutmelding komt vaak voor als er, bijvoorbeeld bij een mislukte update, bestanden corrupt zijn geworden of niet alle bestanden uitgepakt konden worden.

Als je daarna gaat kijken naar je plugins in het Dashboard, dan krijg je éénmalig een gelijkaardige foutboodschap te zien:

Corrupte plugin of thema

Het nadeel van WordPress in zijn huidige vorm is dat deze foutmelding niet blijft staan. Heb je de boodschap de eerste keer niet gezien en herlaad je de pagina, dan is de foutmelding ook verdwenen.

Als je vervolgens de plugin opnieuw wilt installeren, dan krijg je volgende foutmelding:

Foutmelding 'Doelmap bestaat al'

Je krijgt de plugin (of thema) dus niet opnieuw geïnstalleerd. Hieronder lees je de snelle oplossing.

De oplossing

Eigenlijk is het heel simpel, je moet het alleen weten. Bij het updaten of installeren van een WordPress thema of plugin wordt nagekeken of de map in het .zip bestand al aanwezig is. Voor thema’s is dat /wp-content/themes en voor plugins /wp-content/plugins.

Als de map er dus al is, dan kan de installatie niet verder en krijg je bovenstaande foutmelding. De oplossing is dus simpel: verwijder de map van de plugin of het thema op de webserver.

Dat kan uit veiligheidsredenen niet vanuit WordPress zelf, je moet dit dus regelen via het controlepaneel van je hosting partij. Als je al eerder werkte met een FTP-programma en je kent de inloggegevens, dan kan het misschien sneller zijn. Als je met beide nog geen ervaring hebt, of er is geen mogelijkheid om de bestanden te raadplegen in het controlepaneel van je webhost, neem dan met hen contact op.

Opmerking: je bent nooit de instellingen van je plugin kwijt, die worden (gelukkig maar) in de database opgeslagen.

Eens de map verwijderd is, kan je de plugin of het thema op de normale manier weer installeren.

1 reactie

Een reactie achterlaten