Het trusted web: op naar een beter internet

Het internet is helaas niet alleen rozengeur en maneschijn. Het heeft een donkere kant en een diepgeworteld probleem, vertrouwen. In dit bericht gaan we daar dieper op in.

Het internet is helaas niet alleen rozengeur en maneschijn. Het heeft een donkere kant en een diepgeworteld probleem, vertrouwen. In dit bericht gaan we daar dieper op in. Op naar een trusted web!

Vertrouwen in wat?

De eigenaar achter een website en de inhoud. Is de inhoud realiteit of zijn het leugens? Is de partij wel degelijk de partij die het claimt te zijn? Zou de verbinding met de site wel veilig zijn? Is dat nieuwsbericht wel echt? Is die foto niet bewerkt? Zou je de mail die beweert dat je een wedstrijd hebt gewonnen niet beter verwijderen?

Dagelijkse kost want, zeg nu zelf, hoeveel spam mails krijg jij elke dag?

We verliezen het vertrouwen in het internet. Iedereen schrijft er maar op los. Freedom of speech is een mooie vrijheid, maar er is een keerzijde.

Met de komst van alle sociale media platformen is het nog erger geworden. We worden overstelpt met informatie waarbij het bijna onmogelijk is om te weten wat realiteit is en wat niet. Als je de Netflix documentaire The Social Dilemma nog niet hebt gezien, moet je dat zeker op je to-do zetten.

Maak kennis met WordProof

WordProof werd opgestart in 2019 door Sebastiaan van der Lans. Bas (voor de vrienden) is al jaren actief in de WordPress community als spreker, organisator en ondernemer.

Zijn Nederlandse startup WordProof heeft als missie het vertrouwen in het internet te herstellen en mocht al meerdere awards in ontvangst nemen. Zo werden ze eerder door de Europese Unie als winnaar uitverkoren bij de Blockchain for Social Good wedstrijd.

Hoe werkt WordProof?

Fraude en nepnieuws maken het internet onbetrouwbaar, maar door inhoud op het internet te timestampen is het mogelijk voor consumenten en zoekmachines om inhoud te controleren en verifiëren.

Framework van onveilig internet zonder regulaties en orde, naar een volledig zeker en internet waarop we kunnen vertrouwen.

WordProof maakt timestamps op de blockchain. Om die zin te begrijpen, moet je beide termen begrijpen …

Timestamps

Een timestamp is letterlijk vertaald een tijdstempel. In een timestamp worden verschillende gegevens vastgelegd waaronder de inhoud, titel, datum en tijd en de URL waarop de inhoud gepubliceerd werd.

Dit heeft een historische waarde omdat je kan bewijzen dat jij op dat moment dat stuk hebt gepubliceerd. Met andere woorden, kan je met deze timestamp bewijzen dat jij de auteur bent. Als er iemand jouw tekst overneemt, kan jij bewijzen dat jij de rechthebbende bent en dat die andere partij dus jouw auteursrecht heeft geschonden.

Nu hoor ik je al zeggen … iedereen kan toch op elk moment de timestamp wijzigen? Nee, dat probleem is opgelost door de timestamp te plaatsen op de blockchain.

Blockchain technologie

Als je de afgelopen jaren niet onder een steen hebt geleefd, dan heb je zeker al gehoord van Bitcoin of andere cryptovaluta’s. Deze valuta’s werken allemaal op de blockhain-technologie. Maar wat is blockchain nu precies?

Om dat te beantwoorden raad ik onderstaande video aan. Hierin wordt glashelder uitgelegd hoe Bitcoin slechts een deel is van wat blockchain kan doen.

Wat lost WordProof op?

Bescherm je auteursrecht!

Schrijf je nieuwsartikelen, ben je een auteur van een (e-)boek of heb je een blog? Dan heb je misschien al eens te maken gekregen met copycats. Mensen die zonder schaamte jouw hard werk kopiëren en zelf gebruiken.

Het is moeilijk om jouw gelijk te bewijzen en dat jij dus het auteursrecht in handen hebt. Met je timestamps van WordProof kan jij het bewijs leveren!

Tijdmachine

Stel dat je als site eigenaar een nieuwe versie schrijft van een blogbericht of een aanpassing doet aan een bestaande pagina. Dan wordt er bij het herpubliceren een nieuw timestamp aangemaakt, waarin ook een verwijzing naar de vorige timestamp wordt opgenomen. Zo kan iedereen alle versies van het document inkijken en is het direct duidelijk wat er aangepast, verwijderd of toegevoegd is. Transparantie en openheid maken het internet een betere plek. Vandaar komt ook de term trusted web.

SEO

Zoekmachines willen maar één ding (naast geld verdienen) en dat is de beste zoekresultaten voor je zoekopdracht tonen. Om dat te kunnen doen, moeten ze de inhoud op webpagina volledig begrijpen.

In de laatste jaren is Schema daarbij erg belangrijk geworden. Kort uitgelegd is dit een stukje code op elke webpagina (niet zichtbaar) die de inhoud van de pagina beschrijft en welke rol de pagina heeft op de volledige website.

WordProof voegt de timestampgegevens hieraan toe. Timestamps maken binnenkort mogelijks ook deel uit van het officiële Schema.org project en wordt momenteel onder de loep genomen.

Vrijheid en transparantie

Je kiest voor WordPress en dat is ook de enige juiste keuze. Moest je het motto van WordPress nog niet kennen:

Democratize Publishing: The freedom to build. The freedom to change. The freedom to share.

De missie van WordPress.org

Met WordPress kan je onder de motorkap kijken en zien of er gerommeld wordt. Wat als je diezelfde vrijheid en transparantie kan bieden aan je site bezoekers?

Conclusie

Er is werk aan de winkel. In een ideale wereld zou elke webpagina voorzien moeten worden van een timestamp. Door transparantie en openheid kunnen we terug vertrouwen krijgen in het internet en bouwen we samen aan een trusted web. Doe jij ook mee?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen of opmerkingen? Laat dan zeker een reactie na onder dit artikel.

Een reactie achterlaten