jQuery Migrate problemen oplossen in WordPress 5.5 en 5.6

Heb je problemen in WordPress 5.5 of 5.6? Mogelijks is dat door de aanpassing van jQuery Migrate…

Intro

Sinds WordPress 5.5 werd het jQuery Migrate script niet meer ingeladen op je WordPress site. Tot WordPress 5.4 werd er altijd een aangepaste versie van 1.12.x van het script ingeladen. Daar moest dringend verandering in komen, want die versie is al meer dan 7 jaar oud.

In WordPress 5.6, die op 8 december 2020 gelanceerd werd, wordt jQuery Migrate opnieuw standaard ingeladen. Dit keer versie 3.5.1. Dit heeft mogelijks een impact op de werking van jouw WordPress site. In deze tutorial leggen we je uit hoe je deze problemen kan onderzoeken, de oorzaak kan vinden en hoe je ze kan oplossen.

Wat is jQuery (Migrate)?

jQuery is een JavaScript library. JavaScript zelf is een programmeertaal waarmee interactieve webapplicaties gemaakt kunnen worden. jQuery is een uitbreiding hierop en heeft dus een groot aantal functies waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. In het geval van WordPress is dat niet alleen WordPress zelf, maar ook thema- en pluginontwikkelaars.

En bij dat laatste loopt het vaak mis. Veel plugins en thema’s zijn nog niet compatibel met die aanpassing in WordPress 5.6. Als een plugin of thema dus nog functies gebruikt uit de oude versie van het script, die niet meer in de nieuwere versie aanwezig is, gaat het mis.

Op zoek naar de oorzaak

Op de meeste WordPress sites zijn er tientallen WordPress plugins en thema’s geïnstalleerd. Het onderzoeken en vinden waar het probleem ontstaat kan dus lang duren. Toch is er een snelle manier:

Oorzaak vinden van jQuery Migrate WordPress problemen

 1. Installeer en activeer de Enable jQuery Migrate Helper plugin

  Log in op je WordPress site en ga naar Plugins > Nieuwe toevoegen. Zoek in het zoekveld rechtsboven naar de naam van de plugin.

 2. Bezoek nog eens de pagina waar de fout zich voordoet

  Dit klinkt misschien als een vreemde stap, maar het is nodig dat het probleem zich nogmaals voordoet na het installeren en activeren van de plugin. Concreet ga je dus nog eens de pagina’s moeten inladen waarop er problemen zijn zodat de plugin de fout kan opslaan.

 3. Bekijk de logs van de fout in de plugin

  Nadat de fout zich nogmaals heeft voorgedaan, heeft de plugin deze ook opgeslagen. Ga nu naar Gereedschap > jQuery Migrate en dan naar de tab Gelogde uitfaseringen.

 4. Bekijk welke plugin of thema problemen veroorzaakt

  Op die pagina van Stap 3 zie je een overzicht van alle jQuery gerelateerde problemen. Als het goed is, zal je ook direct kunnen zien welke plugin of thema de oorzaak is. Met die info kan je dan de ontwikkelaar(s) contacteren.

Oplossingen

De enige échte oplossing …

is dat de ontwikkelaar van de plugin of het thema een nieuwe versie uitbrengt die compatibel is met WordPress 5.6. Als je dus de oorzaak hebt kunnen vinden met de stappen hierboven, neem dan contact op met de ontwikkelaar via het forum op WordPress.org of neem contact op met hun ondersteuning als het om een premium product gaat.

De tijdelijke oplossing

Niet elke ontwikkelaar brengt met regelmaat nieuwe versies uit. Als je dus snel wilt geholpen zijn, kan je het ook tijdelijk ‘oplossen’ door de Enable jQuery Migrate Helper plugin. Onthou wel dat dit echter een tijdelijke oplossing is en dat het eigenlijk een stap achteruit is, want dan kies je ervoor om de oude versie van het Migrate script in te laden.

Sinds WordPress 5.5 is deze plugin gelanceerd voor site eigenaren die jQuery problemen ondervinden. Met deze plugin kan je niet alleen de versie kiezen die WordPress inlaadt, maar kun je ook op onderzoek gaan naar de oorzaak van de problemen die je site heeft.

De oude versie instellen kan je doen door de Enable jQuery Migrate Helper plugin te installeren en activeren en daarna ga je naar Gereedschap > jQuery Migrate. Daar kies je bij de dropdown voor de Verouderd 1.12.4-wp versie:

Andere problemen?

De jQuery Migrate aanpassing in WordPress 5.6 is uiteraard niet de enige verandering. Als de tijdelijke oplossing hierboven geen oplossing biedt, dan is het probleem niet jQuery gerelateerd.

In dat geval raden we aan om met de Health Check plugin verder onderzoek te doen. Die plugin heeft een troubleshooting modus waarin een standaard thema wordt geactiveerd en waarbij alle plugins tijdelijk worden uitgeschakeld. Deze modus is enkel voor jou van toepassing en bezoekers zien dus nog steeds gewoon je website zoals het hoort.

We schrijven later nog een tutorial over het troubleshooten van algemene plugin/thema/WordPress problemen m.b.v. de Health Check plugin.

Conclusie

In nieuwe WordPress versies, vooral dan in de major releases (zoals WordPress 5.0, 5.1, …), worden veel vernieuwingen aangebracht. In WordPress 5.6 is dat dus niet anders. Up-to-date zijn met alle plugin- en thema-updates is een eerste grote stap. Daarna moet er altijd getest worden.

Succes!

2 reacties

Een reactie achterlaten