Vastgelopen update in WordPress?

WordPress updates aan het uitvoeren die vastlopen? Alleen maar een wit scherm met ‘Briefly unavailable…’?

Bij een upgrade van WordPress, een thema of een plugin kan het gebeuren dat hij ‘blijft updaten‘. Hij is met andere woorden vastgelopen én je website toont nu enkel ‘Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute.‘ Je leest hier hoe je dit probleem kan oplossen.

Briefly unavailable boodschap terwijl WordPress updates installeert.

Leuk is anders, want je site is momenteel niet meer zichtbaar. Niemand kan dus nog je website lezen, want ze krijgen enkel bovenstaande Engelstalige boodschap. Dit moet je dus snel oplossen.

Oplossing

Stappenplan

 1. Log in via het controlepaneel van je hostingpartij (vaak DirectAdmin, cPanel of Plesk, …), of maak verbinding met de webserver waar je website wordt gehost via een FTP-client als je weet hoe je dit moet doen.

 2. Kijk in de wp-content/upgrade map welke plugin/thema en/of andere bestanden er staan en verwijder alle bestanden in de map.

 3. Verwijder het verborgen .maintenance bestand in de hoofdmap waar WordPress geïnstalleerd staat.

  Dit bestand begint dus met een punt en wordt standaard niet weergegeven in de meeste file managers of FTP clients. Als je het bestand niet ziet, check dan even of je een instelling kunt vinden in je programma om verborgen bestanden zichtbaar te maken.

 4. Verwijder de map van de plugin of het thema in de wp-content/plugins of wp-content/themes volledig.

  Dit is nodig omdat de bestanden mogelijk onvolledig zijn en dit voor andere problemen kan zorgen. Geen paniek, instellingen van je thema of plugin verlies je niet, want die zijn bewaard in je database.

 5. Log in op je website om de installatie opnieuw te doen van de plugin of het thema waarvan de update niet lukte. Als alles nu goed gaat zal dit zonder problemen lukken.

Als het probleem zich herhaalt, dan is er toch een ‘groter’ probleem. Dat kan gaan van te weinig beschikbare opslagruimte in je hostingaccount, problemen met bestandsrechten of je WordPress installatie die corrupt is. In dit geval neem je best contact op met je site ontwikkelaar.

Engelstalige tekst aanpassen

Elke keer dat je een update installeert, los van welke update dat is (WordPress zelf, een thema of een plugin), is je website kort niet zichtbaar en is het enkel die Engelstalige boodschap die je bezoeker te zien krijgt.

Het is in de meeste gevallen slechts enkele seconden, maar bij een succesvolle website die heel veel bezoekers heeft, kan het voorvallen dat ze net op dat moment op je website terechtkomen. Je zou die bezoekers dus kunnen verliezen als je niets persoonlijk zegt. Die boodschap aanpassen naar dezelfde taal als de rest van je website, is dus mooi meegenomen.

Stappenplan

1. Maak een nieuw bestand via een code-editor of kladblok en zet daar de volgende code in:

<?php
// Dit gedeelte mag niet ontbreken, anders zien zoekmachines niet dat je site tijdelijk niet beschikbaar is en zou je site op die manier geïndexeerd kunnen worden (als het lang duurt) */
$protocol = $_SERVER["SERVER_PROTOCOL"];
if ( 'HTTP/1.1' != $protocol && 'HTTP/1.0' != $protocol ) $protocol = 'HTTP/1.0';
header( "$protocol 503 Service Unavailable", true, 503 );
header( 'Content-Type: text/html; charset=utf-8' );
header( 'Retry-After: 600' );
?>
<html>
<head>
  <title>Website tijdelijk in onderhoud.</title>
</head>
<body>
 <h2 style="text-align: center; font-family:Helvetica,Arial,sans-serif;margin-top:50vh;">We voeren momenteel onderhoud uit op onze website. We zijn snel terug online!</h2>
</body>

</html>

2. Bewaar dit bestand als maintenance.php en plaats het rechtstreeks in de wp-content map.

Meer hoef je niet te doen. Vanaf nu zal WordPress dit bestand oproepen als je site in onderhoud gaat.

Een reactie achterlaten