De kans is groot dat je recent een mail kreeg van je webhost dat de PHP versie van je site omhoog moet. De reden hiervoor is dat PHP 7.4 vanaf vandaag (28 november 2022) niet langer ondersteund wordt. Maar wat moet je doen als je site niet werkt op PHP 8.0 of hoger? Je leest het hier!
Inhoudsopgave
PHP 7.4 ten dode opgeschreven. Er komen dus geen nieuwe beveilingsupdates meer voor deze versie. Je kan dit ook terugvinden op de officiële website van PHP: https://www.php.net/supported-versions.php.
Hoog tijd dus dat je de PHP versie controleert op je WordPress site en deze verhoogt naar PHP 8.0 of hoger.
Wacht? Wat is PHP?
PHP is een programmeertaal waarin het grootste deel van WordPress is geschreven. Het is belangrijk om te weten dat er regelmatig nieuwe versies worden uitgebracht en dat er grote verschillen kunnen zijn in het gedrag dat code heeft tussen deze versies.
Hoe controleer je welke PHP-versie er draait?
Dit kan via de Sitediagnose functie van WordPress. Dit kan je vinden onder Tools → Sitediagnose → Info (tabblad). Onder het kopje “Server” vind je PHP-versie, zoals je kan zien in onderstaand screenshot.

Wat moet je doen bij PHP versie 7.4 of lager?
Hoog tijd om de versie te verhogen, maar hoe doe je dat? Dit kan niet in WordPress zelf, enkel bij de webhost. Bij de meeste webhosts heb je zelf de mogelijkheid om dit aan te passen. Dit kan in het controlepaneel die je host gebruikt, bijvoorbeeld DirectAdmin, cPanel, Plesk, … Indien je dit niet kan vinden, raadpleeg dan hun documentatie.
Als het ook niet in hun documentatie te vinden is, dan ga je contact moeten opnemen met je webhost.
TIP: installeer eerst alle updates voor je plugins en thema’s, maar ook WordPress zelf vooraleer je upgrade naar PHP8.
Werkt je site niet op PHP 8.0 of hoger?
PHP 8 is behoorlijk strikt en er zijn een aantal grote veranderingen. Als je meer details hierover wilt lezen, kan je deze vinden op deze pagina: https://www.php.net/manual/en/migration80.php
De kans is dus groot dat er plugins of thema’s op je site staan die nog niet volledig compatibel zijn. Dit kan dus leiden tot het volgende:

Wat doen bij een kritieke fout?
De foutmelding die WordPress je standaard toont in deze gevallen helpen je niet in het begrijpen waar de fout zich voordoet. Dit doet WordPress expres zo zodat er geen gevoelige informatie zou worden getoond aan je bezoekers.
Om te achterhalen wat de fout is moet je de error log bij je host raadplegen. In dit logbestand staan de PHP fouten. Dit bevat de informatie over de specifieke fout en waar het specifiek fout gaat. Het pad in die foutcode vertelt je dan waar het fout gaat.
En andere optie zou zijn om WP_DEBUG op “true” te zetten in het wp-config.php bestand. Dit bestand staat in de map waar je WordPress geïnstalleerd staat op de server. Je kan via (S)FTP toegang krijgen tot de bestanden of als het controlepaneel van je host een bestandsbeheer optie heeft, kan je ook aanpassingen doen op die manier.
// Enable WP_DEBUG mode
define( 'WP_DEBUG', true );
Je kan meer informatie vinden over deze DEBUG functie in de WordPress documentatie: https://wordpress.org/support/article/debugging-in-wordpress/. Als dit op TRUE staat, dan kan je opnieuw op je site gaan kijken en ga je de fouten zien.
Fout in plugin of thema
Als de fout zich voordoet in een plugin of thema, kijk dan of je al de nieuwste versie draait op de site. Indien niet, dan kan je tijdelijk de PHP versie terug verlagen, de update installeren en daarna PHP terug verhogen.
Gaat het toch fout met de nieuwste versie? Dan neem je best contact op met de ontwikkelaar van de plugin of het thema. Op die manier kan de ontwikkelaar aan de slag om in een nieuwe versie betere ondersteuning te bieden.
Conclusie
De PHP programmeertaal blijft zich snel ontwikkelen en het is best ingewikkeld als je geen programmeur bent. Als je hulp nodig hebt bij deze overstap, raad ik je aan om een professional in te schakelen.
Succes!