Al eens stilgestaan bij de voetafdruk van je website?

De klimaatproblematiek wordt elk jaar erger. Denk ook eens aan het energieverbruik van je eigen website!

De klimaatproblematiek wordt elk jaar erger. Het verdient onze aandacht, want we moeten echt beter presteren op vele vlakken. Maar wat in mijn ogen véél te weinig aandacht krijgt, is het energieverbruik van het internet!

Controleer je huidige scores

Je kan misschien gokken waar je kan verbeteren, maar een betere strategie is om enkele testen te doen. “Meten is weten”, zeggen ze hier. Ik geef je links naar de meest gebruikte tools in willekeurige volgorde:

Waar moet je aan denken?

Over site prestaties is al veel geschreven, maar ik geef je in deze blogpost graag de belangrijkste aspecten die het meeste impact hebben:

Afbeeldingen

De kwaliteit van foto’s wordt alsmaar beter. De kwaliteit van een foto van je smartphone is 10x beter dan wat je jaren geleden met de beste DSLR kon nemen. Maar de meeste mensen staan niet stil bij hoe groot zo’n foto is qua dimensies en bestandsgrootte. De grootste impact is dus je foto’s op je site aanpakken. Vooraleer je dus foto’s gaat uploaden naar je site, verklein ze eerst en comprimeer ze dan.

Enkele tools die ik graag gebruik:

Lettertypes

Veel WordPress thema’s bieden je een scala aan lettertypes, waar je voor elke module op je pagina een andere zou kunnen kiezen. Denk goed na over de impact hiervan, want één lettertype extra zorgt al voor x aantal KBs of MBs op je site. Als het kan, kies dan voor “system fonts”, lettertypes die al op de computers staan van je bezoekers, zodat er niets extra geladen moet worden van externe bronnen zoals Google Fonts.

Scripts & trackers

Externe scripts & trackers op je site vertragen je site! Denk goed na voor je Google Analytics, Facebook Pixels of andere trackers op je site plaatst. Ze vertragen niet enkel je site, ze geven je ook nog eens heel veel extra gedoe rond privacy. Als je enkel wat cijfertjes wil weten, gebruik dan Koko Analytics waar ik eerder al over schreef. Die houdt geen persoonsgegevens bij en hierbij heb je dus ook geen verantwoording af te leggen in een privacy- of cookiebeleid.

Groene hosting

Denk ook eens aan je host. Kies voor een webhost die goed omgaat met zijn energiebeleid. Kies bewust voor een goede webhost die kiest voor groene energie. Alle sites die ik host via Sitefly staan op servers bij Hetzner in Duitsland, en hun energie komt van een waterkrachtcentrale.

Tijd voor resultaat

Onderstaande screenshots zijn enkele resultaten van wat haalbaar is met een geoptimaliseerde site. Ik testte de site van mijn eigen zaak https://sitefly.be:

GTmetrix score snelheid van Sitefly.be
GTmetrix resultaten van Sitefly.be
Uitstoot resultaten sitefly.be (via websitecarbon.com)
Resultaat van Sitefly.be op de Website Carbon Calculator: https://www.websitecarbon.com/

Je ziet dus dat hard werk zijn vruchten afwerpt … Als je zelf aan de slag gaat, denk dan vooral in eerste instantie aan de big wins, maar blijf altijd aan de prestaties van je site denken. Het is iets dat je altijd in je achterhoofd moet houden wanneer je aan je site werkt.

Heb je vragen, opmerkingen of toevoegingen aan deze blog? Dan lees ik die graag in de reacties!

Succes!

3 reacties

Een reactie achterlaten