Ik hoop dat je deze 14 WordPress ‘fouten’ niet maakt!

WordPress is gemakkelijk. Toch? Iedereen kan met WordPress overweg? Ik geloof het graag, maar toch zijn er een aantal zaken die niet zo gekend zijn. Dubbelcheck dus maar eens of je zelf niet in de ‘fout’ gaat…

WordPress is gemakkelijk, toch? Iedereen kan met WordPress overweg!? Ik geloof het graag, maar toch zijn er een aantal zaken die niet zo gekend zijn. Dubbelcheck dus maar eens of je zelf niet in de ‘fout’ gaat…

Back-ups niet belangrijk genoeg vinden

Oeps”, is vaak de reactie als je site het plots niet meer doet. Is je site gehackt of is je webhost voor lange tijd onbereikbaar? Een mogelijk scenario is dat je webhost failliet gaat of opgaat in vlammen, zoals het datacenter van OVH

Als je op dat moment zelf geen back-up hebt van je site, die op een andere fysieke locatie opgeslagen is dan bij je webhost, dan ben je de pineut!

Back-ups zijn niet enkel belangrijk voor je (persoonlijke) documenten, facturen of foto’s, maar zeker ook voor je website! Vergeet dus niet af en toe zelf back-ups te nemen. Hoe vaak je dat doet hangt af van hoe actief je site is en hoeveel content je schrijft.

Updates negeren

Updates, updates, updates! Ze zijn er niet voor niets. Ze brengen nieuwe functionaliteit, lossen gevonden problemen op of zorgen voor snelheids- of beveiligingsverbeteringen. Er is dus geen reden om updates niet te installeren.

Updates niet negeren, maar installeren zonder testen

Gerelateerd aan de vorige tip, ga vooraleer je zomaar op ‘Update’ klikt, de updates testen. Zeker als het gaat om zogenaamde ‘major’ versies van WordPress zoals versie 5.7 die recent uitkwam. Ook bij grotere updates van plugins of thema’s is deze stap aan te raden.

Stel je maar eens voor dat je een WooCommerce update blindelings installeert, maar na de update werkt je checkout niet meer. Dan heb je niet alleen verlies van inkomsten, maar ook potentiële klanten gemist.

Die tests doe je best op een ‘staging site’, wat een kopie van je live site is waarop je de updates kan testen. Eens je zeker bent dat de nieuwe versie werkt, kan je de update op je live site installeren.

Staging/ontwikkelingssite niet verwijderen

Een ontwikkelingssite tijdelijk opzetten wanneer je je site aan het bouwen bent, of een staging voor het testen van nieuwe updates, is een heel goede zet. Toch vergeten velen die installatie terug te verwijderen wanneer die niet meer van toepassing is. Het ergste is hierbij vergeten dat die site ook gewoon indexeerbaar is, dus als zoekmachines hem toevallig vinden door links naar/van die site, dan komt ook die site in de zoekmachine resultaten.

Pagina’s gebruiken voor je berichten

Ik zie het vaak bij WordPress beginners. Je blog schrijven door tientallen pagina’s aan te maken. Dat is niet de bedoeling. Pagina’s zijn er om statische content te schrijven, zoals je homepage, je contactpagina, je teampagina, …

Als je deze fout hebt gemaakt en snel een groot aantal pagina’s wilt omvormen naar berichten, kan je dit doen met de plugin Post Type Switcher van John James Jacoby.

Besparen op hosting

Veel gebruikers klagen over de snelheid van hun website maar staan niet stil bij de verschillende mogelijke oorzaken. Niet alleen je site zelf kan je optimaliseren, maar kijk ook eens objectief naar je webhost.

Betaal je slechts een paar euro’s per maand? Dan heb je wellicht gekozen voor een goedkope shared hosting oplossing waarbij honderden sites op één server worden gezet. Het spreekt voor zich dat daar limitaties bij komen kijken. Investeer dus niet enkel in de optimalisatie van je site zelf, maar ook in je host.

Honderden tags en categorieën

Hoeveel berichten heb je op je site? Heb je meer categorieën en tags samen dan het aantal berichten? Dan doe je iets verkeerd. Vergeet niet dat WordPress voor elke categorie of tag een archiefpagina maakt die de berichten die daarbinnen vallen toont. Je maakt hierdoor dus honderden extra pagina’s aan op je site en verliest zo aan waardigheid in de zoekmachines.

Geen SEO plugin gebruiken

Over zoekmachines gesproken. Als je je site serieus neemt, of dat nu persoonlijk of zakelijk is, dan wil je goed gezien worden in de zoekmachines zodat je meer bezoekers krijgt. Je zou kunnen opteren om alles zelf te coderen in je thema, maar dat is bijna onbegonnen werk. Installeer, configureer en gebruik dus een WordPress SEO plugin. De meest gekende hiervoor is Yoast SEO.

Demo content vergeten te verwijderen

Veel thema’s of plugins bieden de mogelijkheid om templates te importeren om snel pagina’s op te bouwen. Als je deze imports doet, dan staat je content vaak al gepubliceerd. Vergeet dus niet je berichten, categorieën, tags te controleren en verwijder degene die je niet gebruikt vooraleer je live gaat met de site.

‘Admin’ gebruiken als gebruikersnaam (en die ook zo weergeven)

Ja! De meeste WordPress hacks zijn nog steeds te wijten aan het gebruik van onveilige gebruikersnamen en wachtwoorden. Gebruik naast een superlang, uniek wachtwoord ook een unieke gebruikersnaam en bewaar je wachtwoorden in een password manager zoals 1Password of LastPass.

Gebruik dus niet ‘admin’, ‘administrator’, ‘beheerder’, je voornaam, je sitenaam of iets makkelijks te achterhalen.

Een betaald thema of plugin gratis downloaden (of goedkoper kopen)

Als je een gratis versie van een plugin of thema gebruikt, merk je vaak op dat een zogenaamde Premium of Pro versie meer functies te bieden heeft waar je echt gebruik van wilt maken. Als je beslist de aankoop te doen, koop het product dan bij de respectievelijke ontwikkelaar. Er zijn sites die de plugins aan een goedkopere prijs willen verkopen of zelfs gratis aanbieden, maar ga hier niet op in.

Je weet nooit wat de eigenaar van die site veranderd heeft aan de bestanden. Je krijgt bij zo’n aankoop ook nooit ondersteuning van de ontwikkelaar. Koop het product dus bij de ontwikkelaar, zodat die het product verder kan ontwikkelen en je ondersteuning kan geven wanneer je dat nodig zou hebben.

Afbeeldingen in originele grootte uploaden

In de afgelopen jaren zijn de meeste websites veel te zwaar geworden. Bijna elke site voegt tientallen scripts, lettertypen, gigantische afbeeldingen, Google Analytics scripts, een Facebook likebox en ga zo maar door toe aan de site.

Less is more, laat dat duidelijk zijn. In de meeste gevallen is de grootste optimalisatie te vinden in de afbeeldingen. Let dus goed op als je afbeeldingen uploadt naar je site. Verklein ze in dimensie en comprimeer ze, bijvoorbeeld door gebruik te maken van tinyjpg.com.

Standaard favicon laten staan

Een standaard installatie van WordPress heeft het WordPress logo als favicon in de browser, zoals hieronder weergegeven:

WordPress favicon op WPinfo

Als je een zakelijke site hebt een logo, zou je dus best het logo gebruiken als favicon. Dit kan je doen via Weergave > Customizer > Site-identiteit > Favicon.

Je site blokkeren voor zoekmachines

Dit komt vaker voor dan je zou denken! Je lanceert een website en vergeet deze stap. Na weken of maanden controleer je of je site te vinden is in Google, en tot je verbazing is dat niet het geval?

Ga eens kijken of je bij Instellingen – Lezen onderin het vinkje “Blokkeer zoekmachines deze website te indexeren” toevallig niet hebt aanstaan. Ja? Vink het dan uit en klik Opslaan.

Conclusie

WordPress is inderdaad makkelijk in gebruik en te installeren, maar technisch zijn er dus veel aspecten die gekend moeten zijn vooraleer je gaat scoren.

Vond je dit bericht interessant? Heb je iets bijgeleerd? Dan zou ik het heel fijn vinden als je het deelt met andere WordPress gebruikers, zo krijgt WPinfo meer aandacht. Extra tips en reacties op dit bericht hieronder worden ook altijd gewaardeerd! Succes!

Een reactie achterlaten