Het is een vloek van veel WordPress beginners/bloggers. Een recent voorbeeld was de aanleiding tot dit blogbericht. Een site met ‘slechts’ 453 berichten op de site, maar er waren wél 1469 tags en 70 categorieën! Ik leg je uit waarom dit kant noch wal raakt.
Structuur van je site is belangrijk
De structuur van je site is belangrijk! Niet alleen voor je site bezoekers of potentieel nieuwe klanten, maar ook voor je ranking in zoekmachines.
Een zoekmachine geeft je een beperkt crawlbudget. Dat wil zeggen dat als er honderden extra pagina’s op je site zijn, je tegen limieten kan aanlopen. Dat heeft als gevolg dat er mogelijks belangrijkere pagina’s op je site niet worden bekeken en niet in de zoekresultaten belanden!
Een eerste grote indicatie: als je meer tags én categorieën hebt dan het totaal aantal berichten op je blog, dan ben je niet goed bezig. Lees verder waarom!
WordPress maakt archiefpagina’s
Berichten in WordPress hebben standaard 2 taxonomieën: categorieën en tags. Tags kun je vergelijken met een label aan een product en hebben verder geen structuur. Categorieën zijn daarentegen wel hiërarchisch en kan je dus onderverdelen in hoofd- en subcategorieën.
Als je in WordPress een categorie of tag maakt, dan maakt WordPress een nieuwe archiefpagina aan op je site (ook voor lege categorieën of tags zijn die er!):
jouwsite.be/tag/nieuwetagnaam/
jouwsite.be/category/nieuwecategorienaam/
Als je er dus tientallen of honderdtallen aanmaakt, dan maak je je site bijzonder groot en die extra pagina’s hebben geen enkele meerwaarde. Je verliest hierdoor structuur en maakt het alleen moeilijker voor zoekmachines om je site te begrijpen
Hoe kan het beter?
Doseer het aantal, is de grootste tip die ik je kan geven.
Als je al een lange tijd aan het bloggen bent en je had hier nog nooit bij stilgestaan, dan is nu het moment om dit grondig aan te pakken.
Succes!